Menu

Geschiedenis Motards

Door Peter en Monique Cijs-Bollen
Eind 2011 werden wij benaderd voor 1e editie van Tour du ALS door fietser Harrie Cremers, dezelfde persoon die ons in 2005 om support had gevraagd, omdat hij zo nodig in 2006 zes keer de Alp d’Huez op ging fietsen voor KWF. We hebben er niet lang over nagedacht en zeiden direct ja echter wij wisten nog niets van ALS, maar dat werd snel anders. Waren we tijdens Alp d’HuZes jarenlang de coördinators van bocht 7 “de Hollandse Bocht”, tijdens Tour du ALS waren we Motards die dag.

Peter zou de Motard zijn van een cameraman, echter deze ging niet achterop een motor. Dus werd hij samen met Jos (vader van Iwan), Fred van Wijk en Monique “de ogen en de oren” van 60 deelnemers. Uiteindelijk reden we op de tourdag ‘s morgens heel vroeg, nog in het donker, met zijn vieren vanaf het gezellige geïmproviseerde Basecamp in Mazan richting start in Bedoin. Eind van de dag hadden we alle vier samen een dikke 300 kilometer gereden.

De eerste editie van Tour Du ALS

De groep vrijwilligers onder leiding van Gert-Jan Pijl en Ivan Sweebroek hebben de 1e editie van de Tour du ALS 2012 in slechts een half jaar tijd uit de grond gestampt. Onder de deelnemers was ALS-patiënt Jan van Hemert (42), die op een tandem samen met oud Olympisch kampioen Leo Peelen de 1912 meter hoge “Kale Berg” bedwong. Ondersteund door wielrennende vrienden. Ook de 17-jarige Teun Loete uit Limburg fietste omhoog om zijn vader Paul in zijn strijd tegen de gevreesde zenuw-/spierziekte een hart onder de riem te steken. Dankzij de “stichting Ambulance Wens” kon Paul Loete zijn zoon volgen en op de top zien aankomen. De emoties liepen hoog op onder de wielrenners, vrijwilligers en het publiek, omdat velen van hen een familielid of naaste hebben die door ALS is getroffen of aan de ziekte is overleden.

Wij werden geraakt

Het heeft ons destijds zo geraakt, dat we direct onze support gaven voor de edities die gingen volgen. We bleven niet alleen, want uit alle windstreken kregen we steun en medewerking. Zo waren er oud-plaatsgenoten van Peter uit Rhenen, mede-clubleden van de BMW Club Nederland en vrienden die spontaan een week afreisden naar de Vaucluse! Tijdens de tweede editie hadden we al ruim twintig Motards. Behalve dat wij ons als vrijwilligers inzetten om er een succesvolle Tour van te maken, is het geweldig om te zien hoe we er met veel plezier onderling voor gaan. Van nieuwe vrijwilligers horen wij dat ze direct in een “warm bad” terecht komen! We zien elkaar niet alleen tijdens het evenement, maar eigenlijk het hele jaar zijn er contactmomenten. Zeker is dat de social media daar geweldig bij helpt. Samen trappen we ALS de wereld uit !

Steun de strijd tegen ALS

Wilt u iets meer weten over De Motards of wilt u weten hoe u zich kunt aanmelden als Motard? Mail ons dan op info@motards-tourduals.nl. Voelt u zich betrokken bij de ALS patiënt? En wilt u de Tour du ALS en het werk van de motards ondersteunen? Ga dan naar de donateur pagina en lees hoe u kunt doneren.

Wordt nu donateur